Langer thuis wonen

Langer thuis blijven wonen, dat is een wens van veel mensen. Hoe regelt u dat?

Sociale netwerk

U wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen in uw eigen vertrouwde omgeving. Dat betekent dat u een aantal dagelijkse dingen die langzamer of moeilijker verlopen moet regelen. Voor een deel kunt u dit regelen met uw eigen sociale netwerk. Denkt u dan aan bijvoorbeeld boodschappen doen, eten koken, de post en uw financiën. Een vriend of familielid kan bijvoorbeeld één keer per week samen met u de weekboodschappen doen. Of lastige brieven lezen en beantwoorden. Ook voor de financiën heeft u vaak zelf al iemand geregeld.

Thuiszorg

Heeft u zorg nodig? Dan kunt u hier vaak thuiszorg voor inschakelen. Zij kunnen u helpen met uw medicatie inname, persoonlijke verzorging of het aantrekken van uw elastische kousen. Maar bijvoorbeeld ook met het schoonmaken van uw huis. U heeft hiervoor een indicatie nodig van uw gemeente. U kunt bij uw gemeente een aanvraag indienen voor huishoudelijke hulp, begeleiding bij persoonlijke verzorging en begeleiding bij dagelijkse activiteiten. Wilt u graag medische ondersteuning? Zoals hulp bij het aantrekken van uw elastische kousen of bijvoorbeeld uw medicatie inname? Dan kunt u direct contact opnemen met een thuiszorginstantie. Er komt dan een wijkverpleegkundige bij u langs. De wijkverpleegkundige kijkt samen met u óf en welke hulp u nodig heeft.

Jinca

Toch zijn er ook momenten dat u alleen thuis bent en wel wat hulp kunt gebruiken. Het gaat dan om hulp die vooraf niet kunt plannen. Bijvoorbeeld als u valt, of onwel bent. Het is dan een veilig gevoel dat u met één druk op de knop hulp kunt inschakelen doordat u een hals- of polszender om hebt. Want vaak hebt u geen telefoon bij de hand als er iets gebeurt. We noemen deze hulp personenalarmering. U wordt direct gebeld door een gediplomeerd hulpverlener. Hij/zij beoordeelt uw situatie. Vervolgens bepaalt u samen wat voor hulp nodig is. Dat kan uw huisarts of een ambulance zijn omdat u ernstig bent gevallen en veel pijn heeft. Maar het kan ook zijn dat u zelf niet omhoog kunt komen. We kunnen dan de thuiszorg, een buurman of een van uw kinderen bellen. Lukt het ons niet om contact met u te krijgen? Dan schakelen we direct uw netwerk in om polshoogte te nemen. Zo hoeft u niet bang te zijn dat er niemand komt als u hulp nodig heeft.

Natuurlijk wilt u er ook nog wel eens op uit. Gewoon een blokje om, of een dagje lekker naar het strand. Uw sociale achterban kan dan niet altijd met u mee. Sterker nog, u wilt graag zelfstandig dingen blijven doen. Om u en uw sociale netwerk een veilig gevoel te geven bestaat er ook mobiele alarmering. Ook hier staat met een druk op de knop een gediplomeerd hulpverlener voor u klaar die met u kijkt wat er aan de hand is. Waar u ook bent, en wanneer u hulp nodig heeft. Dat kan doordat er een GPS verbinding verwerkt zit in het mobiele alarm. Niet alleen heel handig in geval van nood, maar ook als u even niet meer weet waar u bent. Wij kunnen u dan precies vertellen waar u zich bevindt en als het nodig is, ook iemand naar u toesturen.

U heeft zelf de regie over hoe u uw leven leidt. Wij helpen u graag met het regelen van uw netwerk, en het ontzorgen van u, uw sociale achterban en zorgverleners. Wij staan altijd voor u klaar, een veilig idee.

Ook interessant: